dijous, 19 d’abril del 2012

En defensa dels mestres i del nostre sistema educatiu.

 Pareix que el govern actual del PP en lloc de dedicar el seu temps a cercar mesures per sortir de la crisi, ha decidit dedicar-se a destrossar el nostre sistema educatiu i sanitari.
Aquest dilluns passat el Ministre d’educació José Ignacio Wert va donar a conèixer les mesures per retallar 3.000 milions més al sistema educatiu:
  • Augmentar un 20% el nombre d’alumnes per classe (passant del màxim actual de 25 a 30 a primària i de 30 a 36 a secundària).
  • Augmentar les hores lectives dels professors, fins a un mínim de 25 hores a primària i 20 a secundària (ara el màxim és de 25 a primària i 21 a secundària).
  • Establir un nou pla de substitucions de professors: el centre ha de cobrir la plaça els primers deu dies de baixa i a partir d’aleshores se n’ocupa l’administració. No es cobriran les baixes del professorat de menys de dues setmanes.
  • Deixar que cada centre pugui oferir només batxillerat de ciències o lletres.
  • Suspendre l’obligació de fer els nous mòduls de Formació Professional de 2.000 hores.
  • Congelar o reduir els complements retributius als professors.
    • Si un objectiu sembla tenir clar aquest govern (i en part l’anterior també) és contribuir al desprestigi dels funcionaris en general i dels cossos educatiu i sanitari en particular.
      Pel que afecta al cos educatiu en general, només cal recordar l’article que va publicar l’escola
      de Mestre Guillem Galmés de Sant Llorenç en que donava a conèixer el deute de més de 22.000€ que la conselleria d’educació manté amb l’escola. I aquest no és l’únic cas, ja que s’han donat multitud de casos semblants com per exemple el de l’Institut de Santanyí en que el centre es va veure obligat a aturar la calefacció, fet que va provocar la imatge d’alumnes portant mantes de ca seva a les aules.
      Pel que fa als mestres i professors en particular l’anterior govern ja els hi va retallar el sou de tal forma que mensualment els hi lleven com a mínim 70€ de la seva nòmina, quantitat que es dispara els mesos de juliol i desembre fins a més de 350€. En total l’estat roba als docents un mínim de 1500€ anualment. Aquesta mesura de moment s’aplica de forma indefinida i no hi ha intenció de compensar-los de cap manera.
      Segurament sortirà qui dirà que els mestres tenen moltes vacances, això s’hauria d’aclarir: els mestres només tenen un mes de vacances a l’any que és el mes d’agost, sense la possibilitat d’escollir cap altre data per fer vacances. Els més de juliol, la primera setmana de setembre i la resta de ‘dies de festa’ que tenen els docents estan concebuts per corregir exàmens, preparar programacions, posar notes… I us puc assegurar que en fan de feina, ho dic per experiència.
      Pel que fa a les noves mesures anunciades aquesta setmana tot i que totes em repugnen, n’hi ha que les veig especialment sagnants:
      • Tenir més de 30 alumnes a una aula és una autèntica barbaritat i dic més de 30 ja que aquesta xifra és un ‘límit minim’ ja que abans, havent-hi un límit de 25 ja hi havia aules de més de 30 alumnes ja que si començat el curs s’havia d’incorporar un alumne nou, el centre l’havia d’acceptar.
      • Pel que fa el tema de les baixes, crec que aquesta ja era una norma imposada pel nostre conseller d’educació Rafel Bosch, i si no vaig errat en part ja s’aplicava. No per això em deixa de semblar malament.
      • I intentant-me posar a la pell d’un mestre o professor, les dues mesures adoptades en contra d’ells em semblen insultants. Per una banda ampliar les hores lectives farà que tinguin menys temps per preparar les classes i això farà minvar la qualitat de l’ensenyament i per l’altra banda reduir o congelar els complements als docents, tenint en compte que aquests complements són els que feien un sou minimament digne (i dic minimament perquè sempre he trobat que metges i docents tenen un sou pírric si es compara amb el sector privat) , no pot dur més que desafecció dels docents cap a la seva professió.
      Espero que els mestres es facin respectar, teniu per segur que tindran tot el meu suport.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada